Loading..
< >

ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΒΑΦΗ

Με τον όρο ηλεκτροστατική βαφή εννοούμε την επικάλυψη του αλουμινίου με ειδικές εποξειδικές, εποξύ-πολυεστερικές ή με πολυεστερικές ρητίνες, έχοντας σαν στόχο αφενός την προστασία του μετάλλου από τη διάβρωση, αφετέρου την εξασφάλιση της επιθυμητής χρωματικής και αισθητικής εμφάνισης. Για αρχιτεκτονικές εφαρμογές χρησιμοποιούνται στην ηλεκτροστατική βαφή πολυεστερικές πούδρες, οι οποίες αφού πρώτα προστεθούν και επικαλύψουν την επιφάνεια του αλουμινίου, κατόπιν πολυμερίζονται σε ειδικούς φούρνους. Για να εξασφαλιστεί η προστασία της επιφάνειας του αλουμινίου από τη διάβρωση, πριν την ηλεκτροστατική βαφή, τα βασικά στάδια που θα πρέπει να προηγηθούν είναι: κατάλληλη προεργασία της επιφάνειας (καθαρισμός), ανάπτυξη υποστρώματος φιλικού προς το περιβάλλον (chrome free),  κατάλληλη σύσταση της πολυεστερικής βαφής καθώς και οι συνθήκες εφαρμογής.

Μερικά χαρακτηριστικά της ηλεκτροστατικής βαφής αλουμινίου είναι:

Α) Η ηλεκτροστατική βαφή προσφέρει απεριόριστες χρωματικές επιλογές, ανάλογα με το γούστο και τη διακόσμηση του χώρου σας. Έχουμε τη δυνατότητα να βάψουμε το αλουμίνιο με αποχρώσεις όλων των χρωμάτων RAL, χρώμα ‘απομίμησης’ ξύλου, χρώματα ειδικών εφέ αλλά και ανοδίωσης (INOX). Επίσης έχουμε τη δυνατότητα να το χρωματίσουμε ακόμη και με διαφορετική υφή, δηλαδή: γυαλιστερή, ΜΑΤ ή σαγρέ (με την ιδιαίτερη υφή). Οι διαθέσιμες χρωματικές επιλογές μπορούν να ικανοποιήσουν άνετα τις αυξημένες αρχιτεκτονικές απαιτήσεις για καινοτομία και αισθητικό αποτέλεσμα υψηλών προδιαγραφών, καθώς δίνουν απεριόριστες δυνατότητες στους μελετητές και στους αρχιτέκτονες για κατασκευές ιδιαίτερων αισθητικών απαιτήσεων

Β), Εάν τηρηθούν όλες οι συνθήκες παραγωγικής διαδικασίας, εφαρμογής και χρήσης, η αντιδιαβρωτική προστασία που προσφέρει στο αλουμίνιο είναι πάρα πολύ καλή

Γ) Η βαφή είναι ένα στρώμα διαφορετικής σύστασης και υφής από το αλουμίνιο. Τα δύο υλικά παρουσιάζουν διαφορετική συμπεριφορά στις μηχανικές καταπονήσεις και καιρικές συνθήκες και έτσι υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης αποκολλήσεων.

Η βαφή αλουμινίου με τη μέθοδο της ηλεκτροστατικής βαφής, αποτελεί δημοφιλή τεχνολογία βαφής λόγω του χαμηλού κόστους (σε σύγκριση με την τεχνολογία φινιρίσματος ξύλου), απευθύνεται σε όλα τα βαλάντια και μας δίνει χωρίς αμφιβολία το αισθητικό αποτέλεσμα που επιθυμούμε ανάλογα με την περίπτωση.

Η ηλεκτροστατική βαφή του αλουμινίου είναι μια σχετικά νέα μέθοδος. Λογικό είναι να υπάρχουν ακόμη μερικά θέματα προς διερεύνηση, ειδικά σε ότι αφορά τη συμπεριφορά του συστήματος βαφή – μέταλλο αλουμίνιο στο χρόνο. Όμως, η συνεχής μελέτη των τμημάτων ‘Έρευνας και Ανάπτυξης’ των εργοστασίων και η καθημερινά αποκτούμενη εμπειρία, οδηγούν στην εύρεση των κατάλληλων λύσεων.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΒΑΦΗΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ & ΑΝΟΔΙΩΣΗΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ 

anodiwsh.jpg, 10kBΗ διαφορά της ανοδίωσης αλουμινίου από την ηλεκτροστατική βαφή είναι η εξής: το επίστρωμα της ηλεκτροστατικής βαφής μεταβάλει τις τελικές διαστάσεις του αλουμινίου, καθώς προστίθεται στην επιφάνεια του μετάλλου, ενώ το επίστρωμα της ανοδίωσης εισχωρεί στο αλουμίνιο χωρίς να επηρεάζει τις τελικές διαστάσεις. Συνεπώς, η σημαντική λεπτομέρεια που θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στο σχεδιασμό των προφίλ αλουμινίου που πρόκειται να υποστούν ανοδίωση ή ηλεκτροστατική βαφή, είναι η διαφορετική επίδραση των δύο μεθόδων στις τελικές διαστάσεις. Το ανοδικό επίστρωμα (ανοδίωση), που το πάχος του κυμαίνεται  από 10-25 μικρά, εισχωρεί στο αλουμίνιο και ουσιαστικά δεν αλλάζει τις τελικές διαστάσεις της επιφάνειας. Το επίστρωμα ηλεκτροστατικής βαφής, που το πάχος του είναι μεγαλύτερο από 60 μικρά και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να φθάσει και πάνω από 120 μικρά, προστίθεται στην επιφάνεια του αλουμινίου και επιδρά στις διαστάσεις.

Επίσης ειδοποιός διαφορά ανοδίωσης αλουμίνιου και ηλεκτροστατικής βαφής είναι οι περισσότερες και διαφορετικές σε υφή και αισθητική χρωματικές επιλογές που προσφέρει η μέθοδος της ηλεκτροστατικής βαφής σε σύγκριση με την μέθοδο της ανοδίωσης. Γενικά όμως, αποτελούν και οι δυο αξιόπιστες μέθοδοι βαφής. Συνεπώς τίθεται ένα βασικό ερώτημα: ποια μέθοδος είναι η καλύτερη;Σαφής απάντηση δεν μπορεί να δοθεί από κανένα. Και οι δύο μέθοδοι (ανοδίωση αλουμίνιου και ηλεκτροστατική βαφή) παρουσιάζουν πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Προκειμένου ο πελάτης να καθοδηγηθεί σωστά, θα πρέπει ο αλουμινοκατασκευαστής να γνωρίζει και να εκθέτει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε μεθόδου στον πελάτη, ο οποίος έχει και την τελική ευθύνη της επιλογής.

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

ΟΙ ΜΗΤΡΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΦΙΛ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΦΥΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ

experience.png, 32kB

Ζητήστε μας προσφορά